"Less is more" (mai putin inseamna mai mult).
Devenit la moda in anii ’60, minimalismul defineste mai degraba un stil de arta, decat unul de design vestimentar. Arhitectii sunt cei care au promovat acest curent, punand accent pe structura interna a constructiei. La nivel de individ, minimalismul este vazut ca un instrument care te poate ajuta sa-ti regasesti libertatea reala: depinde numai de tine sa hotarasti ce este necesar si ce este inutil in viata ta. Minimalistii cauta fericirea nu prin lucruri, ci prin viata insasi. Ordinea si simplitatea sunt doua aspecte dupa care trebuie sa te ghidezi in stilul minimalist. Cele mai evidente caracteristici sunt liniile drepte, formele geometrice bine definite, contrastul dintre nuante si numarul redus de obiecte decorative. Paleta de culori specifica stilului de design al acestui curent include tonuri neutre, atat inchise (negru, gri petrol, maro), cat si deschise, precum bej, gri si alb. In vestimentatie, desi a inregistrat o scadere a popularitatii, minimalismul nu a disparut niciodata in totalitate. Mai mult, in ultima perioada a revenit in centrul atentiei.
Iata, in continuare, cateva etape ale minimalismului!
Cuprins
1. Minimalismul in anii ’60, ca indicator al starii sociale
2. Minimalismul in anii ’80 – Reinventarea codului vestimentar
3. Minimalismul in anii ’90 – Reevaluarea stilului traditional
4. Stilul minimalist astazi
1. MINIMALISMUL IN ANII ’60, CA INDICATOR AL STARII SOCIALE
Exista putine scoli de gandire, filozofie sau design care au fost reutilizate si revizuite in mod constant ca minimalismul. Acesta a fost exploatat si reetichetat recent pe fiecare tinuta care combina negrul si albul. Dar minimalismul in moda este mult mai mult decat o utilizare a unei singure culori sau o tendinta de simplitate. Este un curent care a fost adaptat continuu pentru a se potrivi diferitelor epoci. Minimalismul a fost intotdeauna un fel de indicator al starii sociale.
Termenul provine de la o miscare artistica aparuta in anii '60 la New York, cand un grup de artisti a respins reprezentarile traditionale din pictura si sculpturi si a ales expresia simpla a gandirii complexe.
In moda, stilul minimalist se concentreaza mai mult pe forma decat pe functia imbracamintei. Prin procesul de reductionism catre elementele necesare, designerii minimalisti se joaca adesea cu linii si forme geometrice in paleta monocroma.
Stilul minimalist vestimentar timpuriu a respins traditia mestesugului si a optat mai degraba pentru materiile prime. Designerii japonezi au urmat o cale similara, confectionand imbracamintea din tesaturi precum poliesterul, PVC-ul, Lycra etc.
2. MINIMALISMUL IN ANII ’80 – REINVENTAREA CODULUI VESTIMENTAR
Moda din anii ’80 a fost impartita intre conservatori si avangarda. Tot atunci au aparut doua tipuri foarte diferite de minimalism. Marile case de designeri au optat pentru o puritate eleganta si curata, in timp ce designerii mai mici au redus imbracamintea la partile sale fundamentale, readucand minimalismul in stadiul de concept.
Cu alte cuvinte, au fost reinventate volumele si formele. Pe masura ce moda a devenit mai preocupat de etichete si de branding, stilul minimalist vestimentar si-a asumat eleganta inclusiv prin valorile sale morale si prin tendintele anti-moda.
3. MINIMALISMUL IN ANII ’90 – REEVALUAREA STILULUI TRADITIONAL
La sfarsitul anilor 1990 a aparut din nou tendinta spre androginitate. Abordarea intelectuala si stiintifica a modei a adus un aspect futurist minimalismului, care era mai preocupat de ceea ce poate realiza corpul decat de modul in care arata.
Imbracamintea traditionala a fost reevaluata, modificandu-se proportiile si reducandu-se hainele la minimum.
4. STILUL MINIMALIST ASTAZI
In timp ce minimalismul trecutului a fost intotdeauna legat de diverse schimbari sociale, politice si culturale, miscarea secolului XXI este mai afectata de economie. Se cheltuiesc mai putini bani pe imbracaminte. Oamenii sunt mai preocupati de aspecte etice ale modei, precum si de aspecte de mediu, ca utilizarea resurselor naturale, deseuri si poluare. Minimalismul a devenit o modalitate responsabila de consum de moda.
Generatia actuala, numita Milenium, isi doreste cu adevarat o viata in care experienta sa fie mai importanta decat posesia.
Stilul minimalist este asociat cu palete cromatice si forme simple. Cu toate acestea, el nu se reduce numai la estetism. Moda minimalista este o miscare care renunta la tendinte pentru vestimentatia atemporala, care trebuie sa acopere problemele etice ale societatii actuale, cat si cele ecologice. Scopul final este schimbarea lumii.
Astazi, minimalismul incepe cu abordarea fata de moda. Nu mai este necesar sa ai cea mai simpla garderoba posibila, ci, mai degraba, cea mai functionala.
Pentru a ajunge la un stil vestimentar minimalist nu este atat de usor. Totul se intampla in timp. Adevarata frumusete a unei garderobe minimaliste este ca va dura.
In concluzie, minimalismul este unul dintre cele mai durabile curente artistice. Acesta a tinut intotdeauna pasul cu schimbarile tehnologice si sociale, pentru a reveni, de fiecare data, in centrul atentiei.
sursa foto - shutterstock.com