Una dintre metodele prin care poti scoate maximul dintr-o tinuta clasica este nodul la cravata, el reusind sa atraga atentia oricarui privitor printr-un design interesant. Cu toate acestea, un nod de cravata poate fi innodat in mai multe moduri, conditia fiind ca el sa se potriveasca tipului de tinuta si tipului de cravata aleasa.
Cuprins
1. Aspecte de luat in considerare pentru un nod de cravata potrivit
1.1 Importanta materialului pentru nodul la cravata
1.2 Importanta dimensiunilor pentru nodul la cravata
1.3 Importanta design-ului pentru nodul la cravata
2. Top 3 moduri de a face un nod de cravata
2.1 Nod simplu la cravata
2.2 Nod Windsor la cravata
2.3 Nod half Windsor la cravata
3. Sfaturi de integrare a nodului de cravata potrivit
3.1 Noduri simple pentru culori reci
3.2 Ia in considerare propria conformatie cand faci nodul la cravata
3.3 Potriveste imprimeul cu tinuta
1. ASPECTE DE LUAT IN CONSIDERARE PENTRU UN NOD DE CRAVATA POTRIVIT
Inainte de a face un nod la cravata, trebuie sa te asiguri ca ai ales accesoriul potrivit. Cel mai important lucru este ca atat nodul, cat si cravata in sine, sa se integreze in tinuta si sa arate natural. Astfel, outfit-ul iti va afisa increderea in propria persoana si siguranta de sine. Ia in considerare 3 aspecte esentiale atunci cand alegi o cravata: materialul, dimensiunile si design-ul.
1.1 IMPORTANTA MATERIALULUI PENTRU NODUL LA CRAVATA
Poliesterul, lana, matasea si bumbacul sunt printre cele mai populare materiale din care se fabrica o cravata. In ceea ce priveste flexibilitatea lor, fiecare are proprietati specifice si se potriveste unui costum barbatesc simplu sau unei tinute casual cu o camasa in carouri si o pereche de blugi.
Se pot potrivi chiar si materialele intre ele. O cravata din matase se poate integra intr-un outfit compus dintr-un costum de lana, oferind un aspect placut si elegant. Una dintre cele mai importante reguli de care trebui sa tii cont atunci cand alcatuiesti o tinuta eleganta este cea bazata pe contrastul dintre accesorii (cravata, batista de buzunar) sau costumul propriu-zis.
1.2 IMPORTANTA DIMENSIUNILOR PENTRU NODUL LA CRAVATA
Dimensiunea cravatei trebuie sa se potriveasca atat costumului, cat si staturii tale.
In primul rand, accesoriul trebuie sa ajunga cu varful exact deasupra cataramei curelei de la pantaloni. De aceea, masoara cravata inainte de o achizitiona.
Latimea, in schimb, variaza. Aici este necesara potrivirea cu restul costumului. Poti lua cravate inguste sau lungi de pana la 7 cm. Principalele repere de luat in considerare atunci cand alegi un model suficient de lat sunt reverele costumului. Mai exact, ele trebuie sa aiba o dimensiune apropiata de cea a cravatei in cel mai lat punct al sau.
In functie de statura ta, este recomandat sa porti o cravata lata daca ai umeri lati, respectiv o cravata subtire daca ai o structura atletica.
1.3 IMPORTANTA DESIGN-ULUI PENTRU NODUL LA CRAVATA
Chiar daca este indicat sa detii cravate cu mai multe modele, trebuie sa stii cum sa le potrivesti. Acest lucru este valabil pentru toate accesoriile pe care le integrezi in tinuta ta.
Astfel, daca vei purta un sacou clasic intr-un cadru mai formal, este bine sa optezi pentru o cravata uni a carei culoare sa se asorteze cu sacoul si pantalonii.
In caz contrar, poti folosi o cravata cu diferite modele colorate daca alegi o tinuta mai indrazneata pe care o poti adopta intr-un cadru mai informal, precum o petrecere sau un eveniment in familie.
2. TOP 3 MODURI DE A FACE UN NOD DE CRAVATA
Dupa ce ai ales tinuta potrivita, trebuie sa inveti cum se face un nod la cravata. Cu putin exercitiu si dezvoltarea indemanarii, vei reusi sa creezi cateva modele de noduri extrem de interesante pentru cei care te privesc. Ele vor imbunatati considerabil intreaga tinuta.
2.1 NOD SIMPLU LA CRAVATA
Cu siguranta, cel mai accesibil atat in ceea ce priveste dificultatea, cat si integrarea in tinuta, este nodul simplu. De asemenea, este bine daca ai o cravata dintr-un material gros sau daca ai gatul mic.
Incepe prin a aseza capatul lat al cravatei pe partea stanga, astfel incat sa fie cu aproximativ 20 cm mai lung decat capatul ingust din partea dreapta. Pasul urmatorul este trecerea capatului lat orizontal cel ingust, astfel incat sa treaca pe sub barbie. Trage capatul lat pe verticala, trecandu-l prin bucla care s-a format in jurul gatului. In timp ce tii cu degetul arătător partea din fata a nodului liber, trebuie sa aduci capatul lat in jos, trecand prin bucla din fata. La final, strange nodul in timp ce tii de capatul ingust si glisezi nodul in sus.
2.2 NOD WINDSOR LA CRAVATA
Acesta este unul dintre cele mai populare noduri de cravata si mai este cunoscut si sub numele de nod dublu.
Numele provine de la ducele de Windsor, motiv pentru care este un nod de cravata preferat de barbatii britanici, dar si de catre fortele armate. Acest lucru se datoreaza autoritatii si formalitatii exprimate.
Pentru a lega un nod Windsor, asaza capatul lat pe partea stanga, astfel incat acesta sa se afle cu 12 cm mai jos de curea. Continua prin a trece capatul lat orizontal prin fata si vei forma un X sub barbie. Apoi, adu capatul lat in pozitie verticala, prin spatele buclei care inconjoara gatul. Dupa aceea, du capatul lat prin bucla, tragandu-l pana la capat. Urmatorul pas este aducerea capatului lat prin spatele nodului si trecerea sa pe partea opusa. Capatul lat trebuie trecut peste partea superioara a buclei din jurul gulerului si adus inapoi in jos, astfel incat sa rezulte 2 bucle pe fiecare parte a capatului îngust. Adu capătul lat în partea din față a nodului pentru a forma o bandă. Folosește-te de un deget pentru a îl menține în poziție. Acelasi capat lat trebuie adus de sub bucla spre barbie, apoi tras prin banda frontala. La final, trage capatul lat definitiv si netezeste toate cutele din nod.
2.3 NOD HALF WINDSOR LA CRAVATA
Un nod half Windsor este asimetric. Spre deosebire de nodul simplu, cel half Windsor este mai lat si mai structurat, avand un finisaj triunghiular, ceea ce ii da un aspect elegant. Este considerat un nod clasic, care combina stilul casual cu cel formal. Datorita dimensiunii medii, poate fi purtat cu aproape toate tipurile de guler, fiind potrivit cravatelor de grosime medie.
Pentru a forma un nod half Windsor trebuie sa pozitionezi capatul lat al cravatei pe partea stanga si pe cel subtire pe partea dreapta, asigurandu-te ca lungimea capatului lat este mai mare decat cea a capatului subtire. Apoi, vei trece capatul lat prin fata celui subtire, orizontal, astfel incat sa formezi un X sub barbie. Urmatorul pas este trecerea capatului lat mai intai in jurul capatului subtire si apoi prin spatele acestuia. Dupa aceea, capatul lat trebuie sa fie trecut peste si prin bucla din jurul gatului, ca apoi sa infasori capatul lat in timp ce-l treci prin fata celui subtire. Spre final, va trebui sa treci capatul lat pe sub si prin bucla din jurul gatului, apoi prin bucla care s-a format in fata. Pentru a consolida nodul, strange-l si trage-l in jos simultan pe capatul lat.
3. SFATURI DE INTEGRARE A NODULUI DE CRAVATA POTRIVIT
Exista o intreaga gama de cravate, toate venind in diferite dimensiuni, forme, culori si stiluri. Prin urmare, in fiecare tip de tinuta pot fi integrate doar anumite tipuri de cravate, cu noduri specifice, ceea ce face ca modul in care alegi o cravata si in care o innozi sa fie o sarcina ce necesita timp si analiza. Pentru a-ti usura munca si a economisi timp in alegerea unei cravate si a-i face un nod, este bine sa tii cont de cateva sfaturi.
3.1 NODURI SIMPLE PENTRU CULORI RECI
Rolul unei cravate este acela de a completa o tinuta. Prin urmare, nodul sau vine ca o bijuterie care aduce un plus de eleganta. De aceea este bine sa potrivesti nodul nu doar cu cravata, ci cu intreaga tinuta si cu paleta sa cromatica.
Daca adopti o tinuta eleganta, formala, pentru ocazii cum sunt intalnirile de afaceri, interviurile sau alte cadre oficiale, opteaza pentru outfit-uri simple, in culori reci. Pentru a scoate maximul din tinuta si pentru a-ti creste prestanta, alege nodurile simple.
Culorile vii si nodurile mai complexe sunt recomandate doar intr-un cadru mai prietenos, unde ai posibilitatea de a etala tinute indraznete si a observa un feedback.
3.2 IA IN CONSIDERARE PROPRIA CONFORMATIE CAND FACI NODUL LA CRAVATA
Chiar daca nu te-ai fi asteptat, atat cravata, cat si nodul sau trebuie sa fie potrivite conformatiei tale.
De exemplu, persoanelor mici de statura sau cu o statura medie, care au gatul subtire li se potriveste nodul Windsor. In acelasi timp, persoanele inalte, cu umerii lati, pot purta cravatele lungi si late. Totusi, trebuie tinut cont de faptul ca lungimea optima a unei cravatei este cea in care varful sau atinge catarama curelei.
Daca ai o silueta subtire, atletica, atunci este indicat sa porti cravate slim si sa alegi un nod de mici dimensiuni, cunoscut sub numele de nod tip Kent.
3.3 POTRIVESTE IMPRIMEUL CU TINUTA
La fel ca in cazul cromaticii, imprimeul cravatei implica o anumita tinuta si un anumit tip de nod.
Chiar daca tot mai multi barbati au inceput sa prefere camasile si cravatele cu imprimeuri, alaturi de nodurile extravagante si complicate, ele inca nu s-au integrat de tot in mediile formale. Daca nu vrei sa-ti asumi niciun risc, cel mai bine este sa iti creezi o tinuta simpla, cu un nod simplu.
Cu toate acestea, poti incerca si diferite combinatii decente precum camasile cu imprimeu alaturi de cravata uni, camasa in dungi si cravata cu imprimeu sau camasa in dungi si cravata cu buline.
Concluzii
Nodul la cravata te va ajuta sa aduci tinuta ta aproape de perfectiune si o va completa, aducandu-i un plus de eleganta si de rafinament.
Deoarece exista o varietate mare de noduri, trebuie doar sa-ti dezvolti indemanarea prin exercitiu frecvent. In acest fel, vei duce impletirea nodului la nivel de arta, avand in vedere faptul ca nu orice barbat poate face astfel de innodari.
Un astfel de accesoriu este admirat chiar si de catre doamnele care fie prefera sa faca noduri la cravatele propriilor soti sau iubiti, fie se folosesc personal de noduri atunci cand abordeaza tinute in linii masculine.
Ia in considerare prezentarea pas cu pas a fiecarui nod si exerseaza cat poti de des pentru a stapani si a dezvolta aspectul cravatei tale. Poti, de asemenea, sa iti pui imaginatia la contributie si sa descoperi noi moduri de a face un nod la cravata, in functie de tinuta pe care o porti si cadrul in care o abordezi.
sursa foto:
envato.com
pinterest.com
escudo.ro