ELEGANȚĂ: CE ANUME FACE UN BĂRBAT SĂ FIE CARACTERIZAT ASTFEL DIN PERSPECTIVA MODEI?

ELEGANȚĂ: CE ANUME FACE UN BĂRBAT SĂ FIE CARACTERIZAT ASTFEL DIN PERSPECTIVA MODEI?

Eleganța înseamnă frumusețe și rafinament, calități care trebuie să fie prezente la orice bărbat, atât prin comportament, cât și prin postură și ținută. De-a lungul timpului, reprezentanții sexului masculin au fost preocupați de modul în care arată și au încercat de fiecare dată să se adapteze noilor tendințe în modă pentru a-și păstra notorietatea în societate, fiindcă stilul se află la baza succesului.

Cuprins

1. Despre istoria stilului și eleganței masculine

2. Eleganța masculină contemporană

3. Sfaturi pentru menținerea notei de eleganță

 

1. DESPRE ISTORIA STILULUI ȘI ELEGANȚEI MASCULINE

Moda este mereu în schimbare și așa a fost dintotdeauna. Este ușor influențată în prezent de rețelele de socializare și de industria cinematografică, ce promovează continuu diferite coduri vestimentare și etice. Cu toate acestea, elemente precum cămașa, pălăria, ceasul și șarmul personal au supraviețuit trecerii timpului și au devenit definitorii pentru noțiunea de eleganță masculină. 

Este important de menționat faptul că fiecare perioadă istorică este unică prin ținutele sale și accesoriile pe care se punea accent:

  • Anii 1900

La începutul secolului 20, costumul complet din pantalon, cămașă, vestă și cămașă nu trebuia să lipsească din ținuta zilnică, fiind purtat sub un pardesiu lung. Nu exista croială slim fit, și, de aceea, toate hainele erau foarte largi, încât specialiștii contemporani sunt de părere că pe atunci nu exista un studiu asupra conformațiilor corporale. Accesoriile obligatorii erau cravata și pălăria, la care se alăturau ceasul de buzunar, batista, cureaua și tabachera. Bărbații din clasa superioară a societății purtau dunga pălăriei într-o parte, pentru o notă de noblețe, și ca să se diferențieze de cei din clasa de mijloc.

 

 

  • Anii 1920

A fost nevoie de două decenii ca bărbatul să nu mai fie obligat să poarte costum în orice loc mergea pentru a fi elegant. Vesta a devenit foarte utilizată, iar pantalonii cu dungă și-au păstrat lungimea, acoperind în totalitate tocul pantofului. Cravata a fost înlocuită uneori cu papionul, în special în cadrul unor evenimente ce impun o astfel de ținută.

 

  • Anii 1950

Această perioadă se bucură de o revenire a modei de la începutul anilor 1900, când costumele se purtau și în timpul liber, nu doar în cadrul unor festivități. Pălăria a rămas în centrul atenției, fiind un accesoriu plin de rafinament și eleganță, iar ridicarea ușoară a acesteia de pe creștet a început să fie folosită ca o formă de salut, care și astăzi este folosită de bărbații respectuoși, cu clasă.

 

  • Era Disco

Formații precum Bee Gees și The Beatles au influențat extrem de mult moda și noțiunea de eleganță masculină, încât au persistat și în cultura tinerilor de astăzi. 

Perucile colorate și stilul hippie au reprezentat modalități prin care bărbatul a hotărât să lase costumul acasă și să-l folosească doar la ocazii. 

Pantalonii lungi și largi au dispărut din ținută zilnică, fiind înlocuiți de cei evazați, care erau strâmți până la genunchi și devin largi până la glezne. Ochelarii de soare au devenit un accesoriu nelipsit și erau purtați chiar și în interiorul cluburilor de noapte.

 

 

  • Anii Generației cu cheia la gât ('80-'90)

În aceste două decenii au fost introduse tricourile, maletele și puloverele tricotate, definându-se cu totul alte coduri vestimentare - cel casual și cel sport. Culorile sobre au dispărut, lăsând loc celor animate, care nuanțează perfect ținuta, într-un echilibru cromatic.

 

 

 

2. ELEGANȚA MASCULINĂ CONTEMPORANĂ

În continuare, eleganța este una dintre caracteristicile fundamentale pe care trebuie să le dețină un bărbat. Este foarte important să nu se asocieze această noțiune cu ideea generală de aroganță și de mândrie de sine exagerată, pentru că o astfel de atitudine narcisistă poate duce, în timp, la efecte personale negative. 

Dacă, pentru o femeie, eleganța înseamnă un machiaj profesional, purtarea de accesorii precum cercei, brățări sau inele, pentru un bărbat, simplitatea este cea care trebuie să definească ținuta și atitudinea lui.

Din punct de vedere strict al vestimentației, costumele care cândva erau purtate în fiecare zi, indiferent de ocazie, astăzi sunt păstrate în dressing până când un eveniment special este organizat. 

Costumele business sau smart-casual sunt pe placul bărbaților, pentru că sunt croite într-un mod ce respectă fidel liniile corpului. Pantofii din piele, mocasinii, sau ghetele trebuie să pună în valoare restul ținutei printr-un contrast cromatic. 

Cu alte cuvinte, dacă porți un sacou de culoare maro, încălțămintea obligatoriu trebuie să fie de aceeaşi nuanță, astfel încât să fie un echilibru vizual.

Un amănunt care s-a schimbat radical este purtarea cravatei și a papionului. Dacă, în anii 1920, micul accesoriu în formă de fundă era ales pentru ținută de zi cu zi, astăzi este purtat doar la evenimente somptuoase, festivități de premiere sau ceremonii.

 

 

 

 

 

 

 

3. SFATURI PENTRU MENȚINEREA NOTEI DE ELEGANȚĂ

Rafinamentul și eleganța sunt ingredientele secrete pentru un bărbat de succes, iar acestea se vor menține dacă sunt respectate câteva reguli de baza:

  • să nu porți niciodată articole vestimentare casual sau sport împreună cu cele din categoria black-tie. Nu se va potrivi sub nicio formă o pereche de teniși la un pantalon cu dungă sau un sacou; 

  • evită să porți mai multe culorile stridente, pentru că rezultatul final nu va arată deloc bine;

  • atunci când porți o vestă, ultimul nasture al acesteia trebuie să rămână mereu descheiat;

  • lățimea reverului de la cămașă trebuie să fie la fel ca cea a cravatei;

  • manșeta unei cămăși trebuie să fie ieșită aproximativ 2 cm în afară mânecii sacoului.

Respectă aceste mici sfaturi și vei avea mereu o eleganță și un rafinament care te va pune în valoare de fiecare dată, mai ales dacă oferi respect celor din jur.

 

sursa foto: pexels.com, pinterest.com

Suport clienti Luni - Vineri: 08:00 - 16:00

0730 069 218 comenzi@escudo.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!